jueves 25 abril 2024
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANATurisme, Cabres, Ciclisme, Teatre, Aurora Picornell … i més coses

Turisme, Cabres, Ciclisme, Teatre, Aurora Picornell … i més coses

Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner


(Perlas y Cuevas i d’altres)

Producte local i mà d’obra

«Pep Riera és el cuiner de la finca de Monnàber, a Campanet. A Manacor va fer de forner a la seva joventut, durant cinc anys, des que en va tenir quinze. ‘Tot va tancant. Nosaltres dúiem el pa de can Segura, a Muro, que també ha tancat’, alhora destaca, però, que ‘el producte local s’ha revaloritzat i la gent està molt interessada a menjar un pa bo’. Riera continua dient que ‘el problema és més de personal. La gent de l’hostaleria o alimentació tenim uns horaris, vacances diferents… són feines molt romàntiques, però tenen aquesta part que costa’. Per a Riera, després de la Covid, ‘hem hagut de tornar a arrencar el cavall, i potser ara hi ha gent que ha decidit aturar-se’. Segons el cuiner de Monnàber ‘els negocis dels forns són ben solvents i el producte que fan és molt bo, el problema és la mà d’obra».
(Antoni Riera, Cent per Cent, 962, Manacor, 21 X ’22)

Canvi turístic

Rosario Orell (Sóller, 1978) és des de fa 22 anys la propietària d’una botiga familiar de roba i complements. Comenta que els turistes gasten menys i ens dona les claus d’aquest fet: «El tema dels turistes ha canviat molt. Antigament hi havia coses molt diferents a cada indret del món on viatjaves. Ara, però, a totes les ciutats d’Europa hi ha les mateixes grans superfícies. És cert que les tendes petites sí tenim coses un poc diferents, però aquestes coses també es poden comprar online. Per altra banda, avui en dia els vols són més barats, però les línies aèries han reduït les mides de les maletes. Això també ens afecta, ja que els turistes ja no poden endur-se’n segons què. A més, abans els turistes que venien no es privaven de res, però intenten estalviar en tot el que poden, com en allò que no és imprescindible».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1745, Sóller, 14 X)

Cabres

«Hi ha unanimitat entre els diferents sectors implicats en assenyalar que a la Serra de Tramuntana hi ha un excés de població de cabra orada i que aquesta representa un problema en diferents àmbits, com en el recreixement dels boscos o la seguretat a les carreteres (…)
Durant aquest any 2022 ja s’han registrat més de mil cridades telefòniques a l’112 per la presència de cabres a la via pública o a jardins particulars. Fins i tot es va registrar una entrada de cabres al recinte de la presó de Palma.
Hi ha coincidència en assenyalar que és necessari dissenyar una estratègia per afavorir la disminució de la densitat d’aquesta espècie, qualificada de perniciosa per gestors ambientals i pagesos.
Al llarg dels darrers anys s’ha detectat no només un augment molt important de la població de cabres que, en alguns àmbits, ja és qualificat com una plaga. A més aquests animals han baixat de la muntanya i han penetrat en les zones de conreu i a les zones habitades.
Es proposa explorar que la cabra es converteixi en un recurs aprofitable en tant que el caçador la pugui aprofitar no sols per al consum propi, sinó també per vendre a tercers. També es proposa, fins i tot, aprofitar-la per elaborar embotits, com es feia antigament».
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1745, Sóller, 14 X)

Campió mundial

Joan Sebastià Horrach Ripoll (Deià, 1974), a Itàlia (Vèneto), dins la categoria de màsters 45-49, lluint el dorsal 540, conquerí el Primer Campionat del Món de Gravel, una nova modalitat de ciclisme. Aquest Gravel World Championship aconseguí congregar un total de 560 corredors de 39 nacionalitats diferents, lluitant pels 19 títols mundials en litigi. Aquesta cursa de gravel, en pista bastant plana i ràpida, requeria habilitat tècnica, però també potència i condició física.
El dur recorregut es componia de tres quartes parts de trams de grava blanca, típics d’Itàlia, i de trams empedrats, sent la quarta part restant del circuit sobre carreteres asfaltades».
(Joan Oliver, Sa Veu, 1745, Sóller, 14 X)

Teatre

Lluís Canet Gil (Artà, 1984) és actor. Després d’una exitosa carrera ara, als 38 anys, interpreta Bill Austin a ‘Mamma Mia! El musical’ al Teatro Rialto, a la Gran Vía de Madrid.
Li demanen com s’arriba a ser actor professional? «Si tingués la resposta crec que em faria ric. S’ha de fer molta feina, s’ha de tenir sort, i no et pots rendir mai. Arribar a viure la professió no és fàcil. Per sort, des que vaig començar, no he necessitat cercar feina fora del meu àmbit. Però s’ha de ser llest i intentar estar pendent de tot el que ha de venir. Com a actor no sempre estaràs damunt d’un escenari, per això sempre ho he compaginat amb la docència: he estat professor d’interpretació i de claqué des que vaig acabar els estudis. A mi m’agrada molt pensar que gràcies a mi, algun alumne meu en un futur es dedicarà professionalment al món del teatre».
(Antoni Colomer i Llobera, Bellpuig, 1087, Artà, 21 X)

Menú setmanal

Consells per a elaborar el teu propi menú setmanal saludable i econòmic:
-Planifica els menjars. Dedica 1-2 hores d’una tarda a cuinar diversos plats que menjaràs durant la setmana. Això ens permetrà tenir un important estalvi econòmic i de temps
-Elabora la llista de la compra.
-No vagis a comprar amb fam, ja que tendirás a comprar més i seran aliments que et venguin de gust en aquell moment, on segurament seran ultraprocessats.
-Prioritza el consum de proteïnes vegetals i els ous.
-Compra peces de carn o peix completes i trosseja-les a la teva casa. Et sortirà bastant més econòmic i et permetrà fer moltes elaboracions.
-Compara sempre els preus entre marca blanca i les marques.
-No tinguis por de comprar aliments congelats.
-Compara sempre preus entre diferents mercats i supermercats.
(Paula Gayà Oller, Bellpuig, 1087, Artà, 21 X)

Fets de 1999

El Banc de Santander i el Central-Hispano se fusionaven, convertint-se en el primer banc europeu per capitalització bursàtil i el vuitè per tamany. També s’unien el Bilbao-Vizcaya i Argentària. José María Fidalgo substituia Antoni Gutiérrez al front de CC.OO. Eivissa capital era declarada Patrimoni de la Humanitat. El cardenal Antonio María Rouco Varela era elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola. Neixia a Barcelona el primer fill de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarín: Juan Valentín. El secretari general del PSOE, Josep Borrell, renunciava a presentar-se com a candidat a la presidència del govern a les generals del 2000, sent substituit per Joaquín Almunia. El Barça, campió de lliga. Moria el poeta i escriptor José Agustín Goytisolo, un dels màxims exponents de la generació dels cinquanta. S’inaugurava el nou Liceu de Barcelona que havia estat destruït per un incendi el 94. Jesús Gil, batle de Marbella, ingressava a la presó, acusat de prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat pel desviament dels doblers de l’ajuntament marbellí al club de futbol que ell presidia: l’Atlètic de Madrid. Michael Johnson feia pols el rècord mundial de 400 metres llisos al Mundial d’Atletisme a Sevilla. Oscar Freire guanyava el Mundial de Ciclisme. Moria el poeta Rafael Alberti. Mario Conde quedava en llibertat, després de passar 16 mesos a la presó per l’apropiació de 600 milions de ptes en el cas Argentia Trust. Morí l’humorista Lus Sánchez Polack ‘Tip’.
A altres parts del món destaca que Bill Clinton era el president dels EE.UU. i quedava absolt pel cas de la becaria Mònia Lewinsky. Morien dos monarques: el marroquí Mohamed V i el jordà Hussein. Boris Yeltsin renunciava al càrrec de president de Rússia, essent substutuït per Vladimir Putin. La OTAN, de la qual era secretari general el socialista Javier Solana, bombardejava objectius militars i estratègics serbis a Kosovo i Iugoslavia, en represàlia per la neteja ètnica que Sèrbia realitzava a Kosovo. Alex Crivillé guanyava el Mundial de motociclisme 500cc. John Kennedy Jr. moria en accident aeri. Nelson Mandela deixava la presidència de Sudàfrica. Fernando de la Rua guanyava les eleccions presidencials argentines. Xina recuperava Macao després de 442 anys de dominació portuguesa.
També fou l’any del comiat del tenor Alfredo Kraus i dels escriptors Torcuato Luca de Tena, Mario Puzo i Gonzalo Torrente Ballester.
A tall autonòmic cal destacar la presidència de govern del primer socialista, Francesc Antich, així com la mort de Xesc Forteza.
Algunes estrenes de cinema: Mulán, Star Wars episodi I, Nothing Hill, Matrix, Eyes Wide Shut, American Pie, The mummy…
Adéu als directors: Joe d’Amato, Vicente Escrivá, Stanley Kubrick… i als actors: Robert Douglas, Victor Mature, Dirck Bogarde, Oliver Reed, Juanita Reina, José María Caffarel…
(Antoni Ferrer Vallespir, Perlas y Cuevas, 1417, Manacor, 28 X)

Aurora Picornell

Han identificat les restes de la que fou sindicalista i militant del partit comunista, assassinada el 1937 a Son Coletes, de Manacor.
Almudena Garcia-Rubio, arqueòloga forense de la Sociedad de Ciencias Aranzadi i coordinadora dels treballs d’exhumació explica en relació a l’estudi de l’esquelet complet: «Es trobava en bon estat de conservació, se li va estimar sexe femení, una edat d’entre 23 i 35 anys, i una alçada aproximada de 151 cm.
Presentava bona salut oral, sense quasi desgast, i cap càries ni pèrdua en vida. Respecte al trauma perimortem, varen ser identificats tres trets en el crani; un va entrar per l’occipital, un altre per la templa dreta i un altre per la zona facial esquerra. En el post crani també es varen identificar lesions perimortals pel pas de projectil d’arma de foc en la quarta costella dreta i el cúbit i radi esquerres, a l’altura del canell. També presenta una fractura de possible origen contús en el peroné dret».
«L’informe d’identificació biològica d’Aurora Picornell es va realitzar en el laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz).
Segons explicà García-Rubio, la identificació de les restes d’Aurora Picornell ha estat possible gràcies a la comparació amb el perfil genètic del seu germà Ignasi Picornell, identificat a les fosses de Porreres l’any 2016. Ha estat, a més, una doble identificació, ja que la comparativa ha servit per identificar també a Gabriel Picornell Serra, pare d’Aurora i Ignasi.
Els altres quatre esquelets recuperats al costat del d’Aurora Picornell a la mateixa fossa número 3 del cementeri de Son Coletes no han pogut ser identificats biològicament, però corresponen a altres quatre dones. Per tant es pot afirmar amb gairebé total seguretat que es tractaria dels cossos de les Roges del Molinar».
(Manacor Comarcal, 1889, 29 X)

Les matances

«Pot ser que a l’actualitat la matança del porc -a Mallorca sempre n’hem dit matances i ja sabem de quin animal es tracta- s’hagi convertit solament en una tasca rutinària anual, en la qual es mata el pobre animal, se’l fa bocins, se’n fan els clàssics embotits (botifarrons, camallot, sobrassada, etc.), se salen els ossos i part de la xulla i, una vegada feta la neteja del local i dels ormejos, cada u a ca seva i tots contents. Però hi hagué un temps no gaire llunyà, que les matances eren molt més que això; era la festa gastronòmica profana més important de l’any, juntament amb les toses. De ben matí, acabat de matar el porc, començava l’activitat culinària que podia acabar essent pantagruèlica: frit de sang, sobrassada fregida amb mel, frit de matances, arròs, aguiat o les sopes de matances… Les ametlles torrades, els dolços típics del dia (bunyols, orellanes o ensaïmada) i les begudes generalment espirituoses, arrodonien una diada que, anys encara un poc més enrere, acabava amb balls o amb coverbos i altres…»
(Antoni Tugores, Manacor Comarcal, 1889, 29 X ’22)

ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su nombre aquí
Por favor ingrese su comentario!

MEDIOS DIGITALES DE BALEARES, S.L.es el Responsable del tratamiento de los datos personales del usuario y le informa de que estos datos se tratarán de conformidad con lo dispuesto en el Reglamento (UE) 2016/679, de 27 de abril (GDPR), y la Ley Orgánica 3/2018, de 5 de diciembre (LOPDGDD), por lo que se le facilita la siguiente información del tratamiento:

Fines y legitimación del tratamiento: mantener una relación comercial (por interés legítimo del responsable, art. 6.1.f GDPR) y el envío de comunicaciones de productos o servicios (por consentimiento del interesado, art. 6.1.a GDPR).

Criterios de conservación de los datos: se conservarán durante no más tiempo del necesario para mantener el fin del tratamiento o mientras existan prescripciones legales que dictaminen su custodia y cuando ya no sea necesario para ello, se suprimirán con medidas de seguridad adecuadas para garantizar la anonimización de los datos o la destrucción total de los mismos.

Comunicación de los datos: no se comunicarán los datos a terceros, salvo obligación legal.

Derechos que asisten al usuario: derecho a retirar el consentimiento en cualquier momento. Derecho de acceso, rectificación, portabilidad y supresión de sus datos, y de limitación u oposición a su tratamiento. Derecho a presentar una reclamación ante la Autoridad de control (www.aepd.es) si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente. Datos de contacto para ejercer sus derechos: editor@diariodemarratxi.com.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Últimas noticias

Comentarios