Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1713)
Fira del Fang

El setmanari donava notícia de la inauguració de la Fira i de les seves activitats: «La XXXVII Fira del Fang de Marratxí s’inaugura demà dissabte, 5 de març. La Fira es celebrarà entre el 5 i el 13 de març a la plaça de Sant Marçal i a l’explanada de la Verònica del municipi. Aquest any, ja que la passada edició es va haver de suspendre per l’alta incidència de la COVID-19, la temàtica central de la Fira del Fang tornarà a ser «Cuines del món amb ceràmiques». A més, durant la Fira, el Consistori ha convocat el premi Benet Mas per fomentar la creació i l’estudi de la corrent artesana i artística de la ceràmica».
(Sa Veu, 1713)
Solidaritat amb Ucraïna
La secció ‘Dues pinzellades’ parla d’aquest tan actual com terrible tema. Entre d’altres coses diu: «L’atac de les tropes russes al seu país veïnat, Ucraïna, trenca la valuosa pau a Europa i provoca mort, odi, pobresa i un èxode de població mai vist durant les darreres dècades (…) La comunitat internacional ha assolit, davant aquest conflicte, una unanimitat sense precedents i s’ha posicionat en favor dels més dèbils, dels ucraïnesos, amb diferents graus de suport. Alhora tots els països cerquen aïllar Putin, deixar-lo sol i, fins i tot, minar els seus suports per obligar-lo a cessar en les seves pretensions de dominar el país veïnat, i qui sap què més (…) El crit d’auxili és urgent. La comunitat ucraïnesa de Mallorca, activa també a Sóller, s’ha posat al davant i ha obtingut el suport d’un Ajuntament que, en aquesta ocasió, ha estat sensible al clam. Ara cal que la societat sigui generosa».
(Sa Veu, 1713)
Abandonament escolar

Domingo Mateu (Bunyola, 1940) és casat a Sóller. Durant 32 anys va ser el responsable de la Direcció de Personal de la Conselleria d’Educació. En relació al gran índex d’abandonament escolar de les Illes Balears i les possibles solucions, comenta: «És un problema complicat. El motiu d’abandonament escolar no és únicament acadèmic. A vegades també hi ha la pressió per trobar una feina i incorporar-se al món laboral, ja sigui per necessitat o per altres motius. Tal vegada s’ha valorat més poder tenir una bona feina que poder tenir una formació adequada. No és fàcil revertir la situació. Per part dels governants hi hauria d’haver accions concretes per fomentat el gust per la formació pròpia. Fer mesures que ajudessin a gaudir d’aquest període de formació i a superar les dificultats que hi pugui haver per tal de no abandonar els estudis abans d’hora».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1713)
Educació de qualitat
El mateix Domingo Mateu diu que la descriuria «com aquella acció que ajuda a treure tot lo bo que té una persona. Aquella que et posi en condicions perquè tu puguis anar fent el teu camí a partir de les teves potencialitats, d’allò que interiorment tu ets capaç de fer. Si l’educació és capaç de connectar amb això i engrescar-te i donart-te els mitjans necessaris per caminar dins aquest camí, serà de qualitat. En el fons, vendria a ser aquella educació qeu t’ajuda a treure allò que tu ets i allò que tu pots arribar a ser».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1713)
Diversitat cultural
Encara Domingo Mateu parla de com l’educació ha de tractar la diversitat racial de la nostra societat: «Amb el respecte que ha d’inculcar tota educació en les diferents cultures i en les diferents maneres de ser. Possiblement si això es dugués a terme de bon de veres, s’evitaria la guerra. El respecte de la manera de ser de cada un, ja que cadascú és com és. L’educació seria una gran ajuda per poder evitar conflictes inútils. No només de situació de guerra, sinó de situacions més properes o familiars que no hi serien amb un respecte efectiu cap a la diversitat cultural i de maneres de ser. Hem de ser capaços de comprendre i assumir les diferents formes d’estar i de ser en el món».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1713)
Fira de l’embotit

El Setmanari dedica unes planes especials a la primera edició d’aquesta Fira que es dugué a terme a Sóller el 6 de març. Hi ha una sèrie de reportatges i entrevistes amb alguns dels protagonistes.
(Sa Veu, 1713)
Futbol. Segona regional

Port de Sóller, 1 – Atlètic Marratxí, 0
«Victòria per la mínima del Port de Sóller en un partit en el que va ser molt superior al seu rival. Només la manca d’encert per anotar el segon va impedir que s’arribàs al final dels noranta minuts amb un resultat més ampli.
El Port va dur la iniciativa en el marcador des del començament, disposant d’arribades i ocasions davant la porteria marratxinera. Els visitants només intentaven apropar-se amb contraatacs que no causaven massa perill.
Una jugada assajada per l’equip solleric va acabar amb l’1-0 a la treta de cantonada. Amb aquest mínim avantatge la situació es va mantenir igual amb un Port dominador.
A la segona part, l’equip solleric va sortir del terreny de joc amb la intenció d’anotar el 2-0 i deixar pràcticament sentenciat el partit. L’equip tenia clar que si aconseguia el segon, l’Atlètic Marratxí no reaccionaria pel que havia demostrat dins el camp.
Durant els primers vint minuts de període l’equip portuari va tancar els visitants dins el seu camp, encadenant ocasions una darrere l’altra. El porter marratxiner es va erigir com a protagonista del partit amb les aturades.
Es va arribar als darrers quinze minuts amb un resultat d’1-0, el que va propiciar que l’Atlètic Marratxí es llançàs a l’atac sense res a perdre. En aquest sentit, disposaren d’alguna ocasió de perill que no va acabar amb el gol de l’empat».
(Joan Vicens, Sa Veu, 1713, 4 III ’22)