jueves, octubre 21, 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANALa Serra, Música, Arrop… i més coses

La Serra, Música, Arrop… i més coses

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


( Sóller, 7011 )

Casal de Joves


Lídia Martínez (Sóller, 1999) és la nova directora d’aquest centre, un nou espai que pretén ser un punt de trobada per als al·lots i al·lotes d’entre 12 i 30 anys. Amb un grau superior d’animació sociocultural i turística, Martínez vol dinamitzar el Casal que l’Ajuntament de Sóller ha construït enguany.
Segons explica la seva feina com a directora del Casal «principalment consisteix en preparar i dirigir activitats per fer que el Casal sigui un lloc dinàmic i servir de ganxo per engrescar-los a participar. També és important que jo sigui aquí per rebre els al·lots».
En relació a les activitats que inclou la nova programació, comenta: «N’hi ha d’organitzades per mi, i també d’organitzades per professionals externs. I van des de sortides, concursos, jocs, tallers, etc. També s’hi inclouen les activitats del projecte ‘Sortim’ que duu el Centre d’Informació Jove (CIJ) de Sóller. Aquest ‘Sortim’ és una iniciativa de la regidoria de Joventut que promou les activitats fora del Casal. S’organitza una sortida al mes i aquest setembre, per exemple, han organitzat un bateig de buceig».
(Aina Borràs, Sóller, 7011)

El Jardí de les Delícies


Aquest és el títol del concert de música barroca interpretat recentment pel Chiavette Consort al Museu del Mar, inspirat en l’obra homònima de Hieronymus Bosch «El Bosch». Chiavette Consort prové dels Països Baixos i es dedica a la interpretació històrica del repertori del Renaixement i del Barroc. El programa recorre els tres plànols del quadre: el paradisíac, el mundà i l’infernal, amb obres de diferents compositors com Tommaso Albinoni, Tomàs Luis de Victoria, Giovanni Gabrieli i Andrea Falconieri, entre molts d’altres.
Aquest concert tancà el Festival de Nits Clàssiques de la Tramuntana celebrat durant els mesos d’estiu.
(Miquel Àngel Canals, Sóller, 7011)

La Serra en fotos


El IV Certamen de Fotografia «10 anys Serra de Tramuntana. Ahir i avui» ja s’ha posat en marxa. S’hi poden inscriure fins el 26 de setembre i els fotògrafs que hi vulguin participar poden presentar les seves instantànies a través de la plataforma www.serradetramuntana.pixall.es
Les bases del concurs estableixen quatre categories inspirades en la convivència harmoniosa al llarg dels segles entre l’ésser humà i el medi: La Serra intacta, Vida a la Serra, Transformació de la Serra i Refugi a la Serra.
(Miquel Àngel Canals, Sóller, 7011)

Un catàleg musical solleric


Titol de la secció «Afinant» de Jeroni Rullan. Al llarg de l’article ha intentat fer una llista de grups musicals i solistes sollerics, el més exhaustiu possible. Segons el tipus de música ho ha dividit en diferents àmbits:
-Àmbit del folk, música tradicional i músiques del món: Aires Sollerics, Estol de Tramuntana, Xeremiers de Sóller, batucada Batu-al Món, Esclatadrums, Ortiga (grup celta), Xeremiers de Fornalutx, Art de Trovar (membres d’Aires Sollerics que fan música d’inspiració medieval), Catieva Canyelles (divulgació de tonades tradicionals i gloses improvisades), Luthiers d’instruments tradicionals (Joan Marroig «Piu»,xeremies; Tomeu Amengual, tamborets, bombos i petita percussió; Pere Morell, ximbombes), el duo Sur (Andreo & Rullan, connecten repertoris de la franja Mediterrània, de Cuba i Sudamèrica), Azucar Cubana, Tres Cuerdos.
-Àmbit de la Música clàssica: Barry Sargent (violinista i director de l’Ensemble Tramuntana), Rumiko Harada (pinanista, clavecinista), Mayiumi Sargent, Suzanne Bradbury (pianista i docent). Escola i Banda de Música de Sóller (amb una sèrie de divulgadores vinculades: Catalina Arbona, clarinet; Maria de Lluc López, saxofó; Llucia Barrero, violí; Pilar Calafell, trompeta; Úrsula Pomar, flauta), Banda Infantil de l’Escola de Música. Dins la Música coral: Pro Musica Chorus, La Quinta Justa (grup de música antiga), Coral de la Tercera Edat, Grups de Nadales: Harmonia, Sybil·la.
-Àmbit del Jazz: Marcelo Pinto (saxo baríton), Hugo Napier (saxo tenor), Lynn Gaydosh (soul i docència), Nandy Bota, Pau Alemany (piano).
-Àmbit de músiques d’oci: La Rumba Nostra, grup Sonats, Onada. En el terreny de pop, blues i rock: Blues & Altres Herbes, Little boy, Bad Gurú, Els Seregalls, Indispuestos, AnimAcusticA, Saladina Dúo, grup Town Feeling, Pere Colom. Cantautora: Cris Mayans (nom artístic de Cristina Rullan).
El comentari final de Jeroni Rullan és: «El qui digui que a Sóller hi ha pocs músics o poc ambient musical li passau aquest catàleg musical». Sense dubte…
(Sóller, 7011)

Arrop, confitura sense sucre


Es tracta d’una «elaboració molt antiga que ens recorda la manya dels cuiners i cuineres de fa 2000 anys, quan encara no tenien el sucre de canya i se les havien de pensar totes per obtenir la dolçor d’on fos. Segurament és l’endolcidor més antic, després de la mel».
«L’arrop que s’elabora actualment és una confitura que combina fruita i hortalisses del temps: poma, raïm, pera, codony, figues, carbassa, albergínia, moniato… S’acostuma a elaborar a finals d’estiu i principis de tardor, aprofitant la temporada del raïm, que sol ser una de les fruites més usades». Del raïm s’utilitza el most, o sigui el seu suc abans de fermentar i convertir-se en vi, ja que la reducció d’aquell aporta una alta proporció de sucre i s’utilitza com a conservant.
Una petita història de l’arrop -provinent de l’àrab hispànic «ar-rrub», suc de fruita- i una recepta de com fer-lo completen l’article de la secció «Parlem de Cuina». Avui, ben dolça…
(Juan A. Fernández, Sóller, 7011, 10 IX ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios