Publicidad

Cent per cent

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


Seguim encara amb la premsa de Manacor. Cent per cent deu ser el setmanari més jove i ja du 900 números. Va sorgir a principis del segle XXI de la mà d’Antoni Riera, qui encara n’és el director. Compta amb reconegudes signatures, com Bàrbara Duran, Joana Maria Melis, Manel Santana, Maribel Servera o Sebastià Vidal-Joan, entre d’altres. Entre les seccions més o menys fixes, hi trobam “Miscel·lània”, recull de petites notícies sobre diversos temes; “El xep-a-xep”, comentaris breus, curiositats i anècdotes de l’actualitat manacorina; “El racó nutricional”, sobre alimentació i salut, de Rosa Riera; “La dècima”, glosa setmanal de Maribel Servera. L’espai de cuina -De colors i sucre- corre a càrrec de J.M. Melis. Aixímateix sol dedicar algunes planes al món del teatre, ben viu a Manacor, sovint a càrrec d’Antoni Riera o d’Anna de la Salud. També trobam una secció d’entreteniment, una d’agenda cultural, juntament amb espais dedicats a la meteorologia, als anuncis classificats i a l’agenda útil, amb diverses dades d’interès, els torns d’apotecaria i les necrològiques. I de tant en tant trobam una secció humorística i de crítica, en format “collage” intitulada “Comtugueda”. Tot això endemés de notícies, reportatges i entrevistes ben interessants.

Orquestra de Cambra de Mallorca

Un dels números anteriors ens duu una entrevista amb el director d’Orquestra marratxiner Bernat Quetglas, parlant de l’O.C.M. Considera que la resposta habitual dels ajuntaments que “no hi ha temps i no hi ha doblers’ són dues de les grans mentides. N’hi ha pel que volen”.

(Bàrbara Duran, Cent per Cent, 868)

Marie Curie

Una secció esporàdica intitulada “FiF” -Foc i Fum- parla de “desinformació contrastada”, la qual cosa resulta un oxímoron, però té el seu punt humorístic. Vegeu, si no, aquest titular “El Govern combatrà el canvi climàtic congelant els sous dels funcionaris”. Posteriorment desenvolupa la notícia amb la mateixa tònica. Sigui com sigui el que m’ha fet gràcia és la frase atribuïda a la física Marie Curie que “mentre es vestia per anar a rebre el premi Nobel” va dir “avui estic radiant!”. Com diuen els italians “Se non è vero, è ben trovato”

(FiF, Cent per Cent, 874)

 

@ WhatsApp Image 2021-06-29 at 06.42.47--

Maria terapèutica

També en un número anterior, trobam el reportatge “A la recerca dels usos terapèutics de la marihuana”. Un emprenedor manacorí parla de la plantació experimental de cànem mentre espera la llicència per comercialitzar cannabis per a usos medicinals. El projecte, però, “és lent i dificultós i ara per ara la situació està aletargada i l’agricultor continua pendent de resposta”.

(Antoni Riera, Cent per Cent, 883)

Aparcar i dormir, la febre de les furgonetes

Aquesta publicació, adesiara dedica l’editorial i les primeres planes a algun tema concret, com és en el cas del darrer número de juny, les furgonetes que en diuen “camperitzades”, semblants a les autocaravanes, que tant serveixen per circular com per aparcar i dormir-hi dedins.

(Cent per Cent, Manacor, 901, 25 VI 2021)

Vides paral·leles

Aquest és el títol d’una obra que el grec Plutarc va escriure fa 1.800 anys. Ara, Antònia Soler -doctora en Filologia clàssica- l’ha traduïda. “Es diuen paral·leles perquè l’autor-que va viure a l’Imperi Romà- agafa un personatge grec i un romà i els posa en paral·lel; és el cas d’Alexandre Magne i Juli Cèsar, per exemple”. La traductora recomana que “si fa ganes llegir-ho, no tenguin por d’atracar-s’hi perquè els pot sorprendre”.

(Anna de la Salud, Cent per Cent, 901, 25 VI 2001)

Dues parelles de Manacor, campiones de Judo

També aquest darrer número parla del Campionat de Balears que es va celebrar a Lloseta i fou guanyat per dues parelles de judokes del Dojo Muratore: Inès Morell i Marisé Jara van obtenir el campionat de Balears en la modalitat de “Ju No Kata”, mentre Josep Pérez i Antoni Pont van assolir el primer lloc en la categoria Cadet.

(Cent per Cent, Manacor, 901, 25 VI 2021)

Compartir noticia en redes sociales?

Facebook Twitter

ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Publicidadspot_img
spot_img

Últimas noticias

Comentarios

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter