miércoles 08 diciembre 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANAConsell, tradicions, Turisme, Costa i Llobera, Carbasses… i més coses

Consell, tradicions, Turisme, Costa i Llobera, Carbasses… i més coses

Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner


(Sa Plaça, 402)

Castell d’Alaró

La seva titularitat actualment està en mans de l’estat, però el departament de Territori del Consell de Mallorca preveu que enguany passarà a aquesta institució illenca. Ara sols resta un procediment burocràtic per part de l’estat.
(Sa Plaça, 402)

Consell emblemàtic

Una sèrie de comerços d’aquest municipi del Raiguer han rebut el reconeixement d’ «emblemàtic» per la seva contribució a la singularitat dels pobles. La Ferreteria de Consell i Joan Campins, que fan trinxets els dos; les bodegues Ribas, el forn de sa Plaça i la Cooperativa del Camp Mallorquí, especialitzada en la producció d’ametla.
(Aina Vives, Sa Plaça, 402)

Tradició recuperada

Sense especificar exactament on -en altres aspectes l’article parla d’Alcúdia i Muro-, l’escrit d’Antònia Coll fa referència a una recuperació de Tots Sants: «Aquí també s’intenta recuperar la Nit de les Ànimes, la vesprada de Tots Sants, que era la nit en què les ànimes tornaven a les cases a visitar els vius, i per això era habitual deixar-los llums encesos i petits presents. Cal destacar el conegut joc de les animetes, consistent en anar amagant per casa panellets o castanyes -que en el marc del joc són regals deixats per les ànimes dels morts que aquell dia tornen- per tal que els infants les trobin a l’endemà, com a prova de la visita dels difunts. Eren i són rituals per tal de donar visibilitat a la mort, que també forma part de la vida. Una aposta aquesta que també fan diferents col·lectius amb activitats a cementiris i espais públics volent desmitificar la mort. Entre els quals s’inclouen les visites guiades als cementiris».
(Sa Plaça, 402)

Balanç Turístic positiu

Els hotelers de la zona Nord de Mallorca tanquen la temporada turística amb un sentiment agredolç. Tots coincideixen a dir que «no ha estat bona», però en cap moment esmenten la paraula «dolenta».
Eugenio Garrido, regidor de Turisme de Santa Margalida -on es situa can Picafort- comenta: «No podem dir que la temporada hagi estat bona, però sí que estam contents perquè crèiem que ens costaria un parell d’anys recuperar-nos i veim que no serà així».
Des de l’Associació Hotelera d’Alcúdia qualifiquen la temporada de «més positiva d’allò que preveiem pel que fa als mesos de setembre i octubre, perquè el mercat espanyol, francès i també el resident no tenen període de vacances durant aquests mesos».
La gerent de l’Associació Hotelera Pollencina, Isabel Sastre, assegura que la temporada ha estat «curta» i afirma que «no ha estat dolenta com es preveia en un principi. Després d’un any nefast, veim que hi ha hagut una petita recuperació».
La regidora de Platja de Muro i Capellans, Marga Ballester, posa de manifest la importància de les competicions esportives a l’hora de realitzar la valoració de la temporada, sobretot, pel que fa a l’allargament de la temporada turística».
(Aina Vives, Sa Plaça, 402)

Escut d’or

L’ajuntament de Búger iniciarà l’expedient per atorgar-lo a Jaume Morro. Es tracta d’un veí que fa anys que es dedica al món del trot i ha assolit diferents premis i guardons que, segons explica el batle, Pere Torrens, el fan mereixedor d’aquesta distinció.
(Sa Plaça, 402)

Distinció denegada

El ple municipal de Búger va desestimar la proposta d’un veí de concedir el reconeixement de fill il·lustre a la persona que ha fet d’escolà durant els darrers 40 anys. Així i tot, li fan un reconeixement públic per la tasca feta.
(Sa Plaça, 402)

Hotel al convent

Després d’uns nou anys buit, l’edifici de Sineu que fou convent de les monges de la Caritat i escola fins als anys 80, tornarà reconvertit en un hotel de 15 habitacions, segons els promotors. D’aquesta forma s’ha arribat a un acord entre els nombrosos hereus per vendre l’immoble inclòs en el catàleg de Patrimoni del municipi.
L’ajuntament va aprovar la reconversió dels terrenys que fins ara eren d’ús docent i religiós i han passat a ser d’ús residencial i turístic.
El convent passarà a formar part de l’oferta hotelera del poble que així comptarà amb deu establiments d’aquest tipus.
(Xisca Gayà, Sa Plaça, 402)

Correcamins

Un article de Llorenç Capella, agafat de l’Ultima Hora, parla de la sentència del tribunal italià a favor de la immunitat de Puigdemont. La comparació que fa l’autor a partir d’aquí resulta clarificadora: «els esforços del jutge Llarena per empaitar-lo ens remeten als dibuixos animats del Coiote i el Correcamins. En sabeu l’argument? El Correcamins va on vol i el Coiot el persegueix per allà on va. Tanmateix, el Coiot sempre arriba tard i, a sobre, sol clavar-se una nata de cal déu». La resta de l’article tampoc no té desperdici…
(Sa Plaça, 402)

El retruc del regidor

A la presentació dels esdeveniments per commemorar el 100è aniversari de la mort del poeta Miquel Costa i Lobera hi assistí el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull. Un moment determinat, el regidor de Cultura, Pep Marquet, va convidar «el bisbe de Pollença» a pujar dalt de l’escenari. En aquell mateix momént, les monges del Sagrat Cor acabaven d’arribar a plaça i totes elles murmuraren: «ja ens agradaria tenir un bisbe pollencí». El bisbe també en va fer broma. I el regidor va saber treure profit de l’errada, quan torna pujar a l’estrada per fer una altra presentació, va indicar: «Potser no tendrem un bisbe pollencí, però sí que tendrem un sant pollencí», fent al·lusió al poeta i capellà que volen canonitzar, Costa i Llobera.
(Aina Vives, Sa Plaça, 402)

Carabasses gegants

La pesada de carabases que es duu a terme a Muro va tenir lloc abans d’hora, quan normalment sol ser dins el marc de la Fira del mes de novembre. Degut als canvis climàtics i les elevades temperatures s’ha hagut d’avançar el popular concurs que, a la secció autòctona, va ser guanyat per Bernat Cloquell, amb un exemplar de 68’5 quilos, seguit de Margalida Cloquell amb una de 43 quilos. Pel que fa a la carabassa no autòctona més feixuga, l’exemplar de Miquel Cloquell va ser el de més pes, 431’6 quilos; li va seguir un exemplar de Jaume Perelló, de 184’8 kilos.
(Sa Plaça, 402, Inca i comarca, 22 X ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios