lunes 29 noviembre 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANAMuseus, Dimonis, Cuina… i més coses

Museus, Dimonis, Cuina… i més coses

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


(Sóller, 7015)

Can Xoroi

Es tracta d’un emblemàtic edifici de Fornalutx que arranca una nova etapa amb nou personal i la previsió d’una reforma integral. La llicenciada en Belles Arts Anna Darder és la nova gerent qui ha agafat el relleu a Jaume Pinya, després d’onze anys de dedicació.
Actualment és un casal cultural, el fons del qual està format per diversos estris agrícoles que la gent de Fornalutx guardava i va aportar, permetent la creació d’una petita secció etnològica. També s’hi inclouen fotografies de finals del segle XIX i inicis del XX que ha permés la creació d’un arxiu fotogràfic sobre la societat fornalutxenca. Un altre apartat important és la col·lecció de teules pintades, amb més de 180 exemplars, la gran majoria de les quals són del mateix municipi.
El principal objectiu d’ara és convertir el casal en un museu, per a la qual cosa s’inventariaran i catalogaran totes les peces per tal de poder entrar a la Xarxa Museus de Mallorca.
(Aina Borràs, Sóller, 7015)

Esclatabutzes

Aquest és el nom del grup de dimonis i foc creat a Sóller a mitjans dels anys noranta del segle XX. Francesc Guasp Castanyer (Sóller, 1975) és el seu president qui, entre d’altres coses diu: «Ens sentim molt orgullosos del nostre grup perquè és el primer grup de dimonis de les Illes Balears i som pioners en les posades en escena». Assegura que «fent cursos per formar part del grup hem après molta cultura local» i arran d’això explica que «es veu que en el segle XV hi havia la creença que a Sóller hi havia un drac i dimonis que cremaven graneres per fer fora els mals esperits. Sa Cuca de sa Mola és una rondalla que nosaltres vàrem ampliar i es tracta de la primera bèstia muntada dels Països Catalans». En relació a si els dimonis tenen acollida entre la gent jove, assegura: «En part sí i en part no. Als joves els agrada molt la bauxa i gaudir del Correfocs, però és veritat que de cada pic és més difícil formar-ne part perquè hi ha més requisits. S’han de fer cursos, es necessiten llicències i es tenen unes obligacions que molts no estan disposats a assumir per sortir un sol dia.»
(Maria Bel Rosselló, Sóller, 7015)

Marratxí a la cuina

El xef Juan A. Fernández, dedica la secció ‘Parlem de cuina’ a la cuina digital i fa un viatge gastronòmic digital que, precisament, comença amb MARRATXIPÈDIA, de la qual n’esmenta l’origen a partir de la revista Pòrtula i del programa ‘Amb P de Pòrtula’ de Ràdio Marratxí. Aixímateix ho relaciona amb aquests RETALLS i el seu editor, el DIARI de MARRATXÍ. De la web de Pòrtula destaca la secció ‘Bojos per la cuina… amb paladar feliç’, de la qual comenta «un recull de quasi 140 receptes mallorquines i d’altres indrets del món molt interessants» fent menció que es tractava d’una tasca conjunta amb l’amiga i col·laboradora Maria Antònia Sureda i Vallespir.
Seguint la ruta gastronòmica digital, recomana visitar els blogs de cuina que en aquests darrers anys han fet els alumnes de cuina de l’institut de Sóller. Estan recopilats a ‘cuinant-blog.blogspot.com’. També aconsella passar per ‘taulaposada.com’ seccions diverses de gastronomia del blog de Caterina Gelabert Perelló. I finalment acaba amb la recomanació òbvia de la web de la secció: ‘Cuinant-blog.blogspot.com’ que recopila els diferents articles publicats.
(Sóller, 7015)

Prebenjamins del Pla de na Tesa

El darrer enfrontament amistós abans de donar inici la competició de lliga oficial fou a camp propi, dins MARRATXÍ, contra el Sóller, amb resultat de 2-2.
Els de la Vall s’avançaren al marcador, però «els del Pla de na Tesa aviat empataren el marcador a un gol com si tornassin a començar de nou la disputa». A la segona part el Sóller es tornà a avançar amb un gol «però sols dos minuts després els rivals tornaren a empatar el marcador», el qual «ja no es va moure, quedant així anivellat el resultat, així com ho va ser l’enfrontament».
(Isabel Medina, Sóller, 7015)

Petanca

En la confrontació Pont d’Inca-5, Sóller-4, aquest equip, segons la crònica «deixà escapar una bona opció de debutar amb victòria en la seva visita al Pont d’Inca [MARRATXÍ] en un partit que va resultar molt igualat i que hauria pogut guanyar qualsevol però al final els sollerics no pogueren evitar perdre».
(Sóller, 7015, 8 X ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios