lunes 29 noviembre 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANATardor, Caça, Memòries, Refugis… i més coses

Tardor, Caça, Memòries, Refugis… i més coses

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


(Sa Veu, 1692)

Tardor

La secció «Parenòstic» dóna notícia sobre els cultius, fruits i feines del camp de cada època. En el cas d’avui es mou entre una certa visió poètica i d’altra abocada a la gastronomia. Diu: «La tardor o primavera d’hivern es troba a la plena, els arbres de fulles caduques ja comencen a perdre les fulles i a tenyir-se de colors ocres, marronencs i vermellosos.
Dins els nostres horts és un bon moment per sembrar lletugues i faves tendres, que probablement naixeran molt aviat perquè la terra encara té l’escalfor que li ha donat el sol durant tot l’estiu que, mesclada amb l’humitat que ja conté, farà germinar les faves de seguida.
És el moment de recollir les arboces de les arboceres que es troben en els racons més ombrívols de les nostres garrigues, les quals sempre donen una nota de gust exòtic al nostre paladar. Tant les podem menjar crues, millor si és davall el mateix arbust, com fer confitura o fins i tot licors. Les atzeroles, magranes, nous i pomes es troben madures i és un bon moment per començar a collir-les, abans que es facin malbé. Les pomes del ciri les podrem estendre damunt canyissos per guardar».
(Sa Veu, 1692)

Bona temporada turística

Ara que s’atraca el final de la temporada, tant els hotelers com els agents que s’ocupen del lloguer turístic «es fan creus» de com ha evolucionat, en positiu, una campanya que inicialment es preveia gairebé catastròfica.
Tant d’un sector com de l’altre han coincidit en destacar com la campanya ha anat a millor del que inicialment s’havia pensat i com el prototipus de client ha canviat fruit de la pandèmia. Ara predominen les famílies més joves, amb fills i que, per regla general, fan estades més curtes.
El mercat d’origen escandinau pràcticament ha desaparegut de Sóller i el seu buit ha estat ocupat principalment pel turista francès i, en menor mesura, pel nacional.
(Joan Mora, Sa Veu, 1692)

Caça

Ja s’ha alçat el teló a la temporada de caça menor 2021-22 i els amants de l’art cinegètic podran practicar aquesta activitat.
La normativa publicada al BOIB no contempla gaires canvis respecte de les temporades anteriors. Aquesta norma fixa el final de l’època de caça menor el 30 de gener, tot i que els aficionats que utilitzen els filats de coll podran continuar fent captures de tords fins al 10 de febrer.
Els dies hàbils de caça amb escopeta són els dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i festius de caire nacional i autonòmic. Els caçadors amb filats ho podran fer tots els dilluns, dimecres, divendres, caps de setmana i festius nacionals i autonòmics.
Quant al nombre de captures màximes permeses per caçador i dia es fixa un límit de 18 tords, mentre que per a les perdius 6 exemplars i un màxim de 4 cegues.
Cal recordar que enguany el Consell ha prohibit la captura de tórtores, degut al descens en el número d’exemplars i a l’espera de tenir finalitzat un estudi sobre la seva població.
(Joan Mora, Sa Veu, 1692)

Publicació de memòries


L’historiador Antoni Quetglas i el filòleg Joan Carles Simó s’han unit per publicar «El batec del poble», una edició crítica d’unes memòries manuscrites de l’historiador Josep Rullan i Mir (1829-1912) en les quals relata quines eren les peculiaritats de Sóller en el tombant de segle des d’àmbits diferents com llengua, vida quotidiana, música, gastronomia, etc. El treball ha vist la llum aquests dies gràcies a El Gall Editor, de Pollença.
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1692)

Horts ecosocials

Deià està a punt de tancar el procediment d’adjudicació de parcel·les per crear aquest tipus d’hort. Segons l’Ajuntament quedaven dues parcel·les disponibles per a possibles interessats.
L’Ajuntament va presentar el juliol passat aquest projecte perqué tots els deianencs que vulguin cultivar un hort tenguin l’oportunitat de fer-ho en un espai municipal que se’ls cedirà durant un temps determinat.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1692)

Refugis

Els refugis de muntanya que gestiona el Consell de Mallorca han recuperat el 100% de la seva capacitat. Després de més d’un any i mig de restriccions o portes tancades, aquest allotjaments ja poden acollir una major quantitat de senderistes.
La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient de la institució, Aurora Ribot, ha explicat que «gràcies a la millora de la situació sanitària, els refugis tornen al 100% de la seva capacitat i d’aquesta manera podem oferir el servei a molta més gent que fa la Ruta de la Pedra en Sec o que passa el dia a la muntanya i vol quedar a dormir».
(Joan Vicens, Sa Veu, 1692)

Petanca

El C.P. Sóller a la primera jornada del campionat de lliga es va veure sorprès en la visita que va retre a les pistes del Pont d’Inca [MARRATXÍ]. Els sollerics s’avançaren 1-2 a la primera ronda. Però veren com els locals remuntaven a la segona ronda amb un 4-2 que es convertia posteriorment en un 5-4 al final de l’enfrontament.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1692, Sóller, 8 X ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios