Publicidad
InicioGENTE/VIDAPòrtula, primer CD de Terra Rotja

Pòrtula, primer CD de Terra Rotja

Biel Massot i Muntaner


Al cap de deu anys de funcionament, el grup Terra Rotja treu el primer CD, intitulat “Pòrtula”, en honor al nom primitiu del poble que els acull i que, a més a més, és el títol d’una peça concreta que integra el disc. La presentació tendrà lloc el proper 9 d’octubre al parc de les Voltes de Palma.

 

El grup Terra Roja es pot considerar una creació totalment personal del santamarier afincat a Pòrtol, Jaume Coll Roca (1982), de pare portolà i mare santamariera. En Jaume, de can Vermell o de can Torres, segons la cama, va entrar en el món del ball de bot relativament tard. Ens conta que als vint anys va anar a classes a ca ses Monges, amb na Maria i en Lluís, un matrimoni de Palma. I assegura que “me va agradar tant que he anat fent i no ho he deixat des d’aquell moment”. A partir d’aleshores, les coses es precipitaren: El 2007 va formar una escola ball bot a sa Cabaneta, que aviat s’amplià a altres pobles: Pòrtol, Es Figueral, Sta Eugènia i Biniali; el 2010 es formà el grup de música i el 2012 va deixar les classes de ball de bot, tirà cap al grup de ball i el va inscriure com a Terra Rotja.

@ TR WhatsApp Image 2021-07-13 at 12.43.35 (7)- @ TR WhatsApp Image 2021-07-13 at 12.43.35 (7)

Des de llavors han duit tota una sèrie d’activitats en marxa: Han fet Ballades obertes, han oferit concerts, han pres part a festes privades i a festes de barriades. Cada any celebren l’aniversari del seu inici. Sol ser al mes d’octubre i, normalment, consisteix en una ballada oberta a Pòrtol. Per celebrar el cinquè aniversari varen dur fins a 5 grups de musica. I ara treuen el CD. En fer 12 anys, avança en Jaume “farem una festa grossa, amb 10 grups de música que volíem dur pels 10 anys pero hi va haver el COVID i ens va espanyar la idea”.

Bàsicament, el grup Terra Rotja consta de dues vertents: els balladors i el grup de Música.

Els balladors tenen el sobrenom de “Terra i ball” i estan formats per una parella de ball, acompanyada d’una colla de xeremieres. La parella de ball està integrada per Patrícia Romero, de Llucmajor, i el mateix Jaume Coll. Les xeremieres són Margalida Sabater (xeremies, Palma) i Marga Vicens (flabiol i tamborí, Sencelles).
El grup de música està integrat per 6 components, 2 dels quals estan a les dues formacions. Són: Manel Pérez (veu i flauta, de Sóller), Marga Vicens (guitarra, guitarró i veu, Sencelles), Imma Artigues (guitarra i veu, Deià), Esther Reynés (violoncel, Marratxí), Lauriane Orsini (acordió, flauta travessera, és de França i viu a Valldemossa), Jaume Coll (percussió, ukelele i veu, santamarier i viu a PO). Aquest grup actua en format recital, de peces populars, o bé anima les ballades obertes.
Han estat un any i mig aturats, degut a la pandèmia, i d’ara a finals d’any tenen una previsió de 7 o 8 “bolos”, entre el qual es troben les actuacions del 25 de juliol, diada Sant Jaume, al Pil·lari, i el 22 d’agost a Consell.

@ TR WhatsApp Image 2021-07-13 at 12.42.18 (4)

A la presentació del CD, dia 9 d’octubre, en principi ho faran tot ells, tant la mateixa presentació, com la ballada i concert. Aquest disc duu 10 cançons en total. Totes són per ballar, excepte la primera, que és un vals de 5 temps, i no es balla. Pel demés, jotes, boleros, fandangos… Una peça s’intitula “Bulla per a s’igualtat” que és una defensa de la dona i de la igualtat de gènere que els passaren d’Artà des de l’Associació “Ses madones de sa festa” que, precisament lluiten per a aquesta desitjada igualtat.
El CD s’ha enregistrat a l’estudi Tramuntana, de Consell durant 3 o 4 mesos. Ho han fet per seccions, cadascú pel seu compte, i no hi ha hagut cap problema de coordinació “va anar tot com una bassa d’oli”, comenta Coll.
L’han finançat totament pel seu compte gràcies als doblers que han anat recaptant a les diverses ballades fetes. Ni ajuts, ni subvencions. “Així ningú no ens pot reclamar res” apunta en Jaume.
A partir del 9 d’octubre el CD serà al carrer i es posarà a la venda al preu de 10 euros. I el 10 d’octubre faran la segona presentació al pati de na Batlessad’Artà, que és la seu de la biblioteca publica.

Si algú està interessat en el CD o en alguna actuació del grup, pot contactar-hi a través del 676 093 186; també d’Instagram o del fcb de Terra Rotja.

Compartir noticia en redes sociales?

Facebook Twitter

ARTÍCULOS RELACIONADOS

1 COMENTARIO

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Publicidadspot_img
spot_img

Últimas noticias

Comentarios

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter