jueves 09 diciembre 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANACifre de Colonya, Miquel Amengual, Dones i Franquisme a Mallorca… i més...

Cifre de Colonya, Miquel Amengual, Dones i Franquisme a Mallorca… i més coses

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


(Punt Informatiu Pollença, 624)

Premis Guillem Cifre de Colonya

Enguany és el quarantè aniversari d’aquest Premi, dedicat a la narrativa infantil i juvenil. Per aquest motiu es va projectar un documental sobre el certamen que, en el seu moment, va marcar una fita en l’ambit de la literatura en català per a infants i joves. De fet, el treball repassa la llarga i fructífera trajectòria d’aquest certamen literari que s’ha convertit en un referent en l’àmbit d’aquesta parcel·la de la literatura en català. L’acte tengué lloc a Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma.
(PiP, 624)

La guanyadora d’enguany

Seguint amb el Certamen Cifre de Colonya, aquest 2021 l’ha guanyat l’escriptora Marta Colomé Romera. Coincidint amb el 40è aniversari de la creació del Premi, va rebre el guardó de mans del president de Colonya, Josep A. Cifre.
(PiP, 624)

«La vall de Colonya»

Es tracta d’un projecte que han posat en marxa la pedagoga Coloma Charlotte Martorell i l’agricultor i ramader Pere Joan Bennàssar. La idea és oferir una gama àmplia d’alternatives per a què els més joves i no tan joves es puguin experimentar i aprendre de la vida del camp. Per això ofereixen des d’activitats extraescolars a visites per a escoles, per a famílies o, fins i tot, un lloc on fer celebracions com aniversaris o comunions, però sempre des de la perspectiva del respecte cap a la natura.
En concret, l’actitivat extraescolar ‘Vida a la granja’ consisteix en dur a terme i aprendre les activitats típiques de fora vila, com fer hort, cuidar els animals o cuinar amb els productes de la terra. Els joves que s’hi apuntin poden triar anar-hi un dia a la setmana, els dimarts; o dos, els dilluns i dimecres.
A part d’això, la finca sa Vall de Colonya ja està oberta a tothom. Pere Joan Bennàssar explica que estan preparats per rebre visites escolars, des d’infantil fins a batxillerat; però també visites de famílies, durant les qual ofereixen una àmplia gamma d’experiències en funció de les necessitats de cada grup. Des de passar un dia envoltats de natura aprenent les feines del camp a, fins i tot, fer unes matances.
A la finca també s’ofereixen per a la celebració d’aniversaris i comunions. Compten amb instal·lacions per fer els gusts de totes les edats, piscina, camp de gespa, parc… i fins i tot es poden preparar esdeveniments especials amb la instal·lació d’un parc d’aventura amb tirolines i cordes.
(Joan Martorell, PiP, 624)

Homenatge a Miquel Amengual

Dia 2 d’octubre, primer a l’esplanada de cala Barques i després a Coves Blanques, va tenir lloc l’homenatge a l’atleta i activista Miquel Amengual -natural de Pòrtol/MARRATXÍ- i traspassat el passat mes d’agost.
A més de les sentides paraules de familiars i organitzadors, «hi ha haver dos moments molt emotius» protagonitzats per Pere Llobera «Morou» que va dedicar unes gloses a Miquel Amengual i per la glosadora Cati Eva Canyelles que va improvisar una glosa amb la tonada del romanç popular ‘El comte i la pastora’.
Després d’una caminada per Coves Blanques, l’acte va concloure amb una ofrena floral per part dels organitzadors: Secció de Muntanya, Club Atletisme Pollença, Obra Cultural Balear, Més Esquerra Pollença i Junts Avançam.
Aquí teniu algunes estrofes del glosat de Pere Llobera «Morou», datat a cala Barques el 2 d’octubre i dedicat a Miquel Amengual Grimalt (1962-2021):

A s’Arrom baix d’una alzina
a tu et varen comanar
als nou mesos vares néixer
a Pòrtol, poble des Pla.

Era l’any seixanta-dos
prest farà seixanta anys
ho volies celebrar
i te n’has anat abans.

De petit anares a escola
per devers Son Ferriol
amb el mestre Janer Manila
tocaves el flabiol

De jovenet amb la motxilla
començares a trescar
les muntanyes de Mallorca
totes les vares pujar.

Vares venir a Pollença
per tenir-les més a prop
vares formar una família
i tenguéreu un al·lot.

(…)

Tant corries pel pla
i també per la muntanya,
organitzant moltes curses
amb la Secció de Muntanya.

Amant de la llibertat,
de la Llengua i la Cultura
en aquesta assignatura
segur que l’has aprovat.

(…)

El camí que tu has fet
al final tots el farem,
mentres siguem a la terra
sempre te recordarem.
(PiP, 624)

«Les dones durant el Franquisme a Mallorca»

Aquest és el títol del projecte de tesi doctoral que està preparant Marina Castillo Fuentesal. Gràcies a ell ha aconseguit la beca Clara Hammerl d’enguany, que atorguen la Fundació Guillem Cifre de Colonya i la Universitat de les Illes Balears.
Aquesta beca es va convocar amb la intenció d’oferir un contracte predoctoral a una dona investigadora que focalitzés la seva tesi doctoral en els estudis sobre dones, tractant temes com l’educació, la igualtat i la importància de les dones a les esferes públiques. Marina Castillo, comenta: «La veritat és que és un enorme honor poder estar fent la meva tesi amb aquesta beca que dona suport als estudis de gènere i, al mateix temps, poder estar formant-me com a investigadora dins la UIB i, fins i tot, poder donar classes com a becària». En relació al tema triat, diu: «En realitat aquest tema no només es va seleccionar perquè era una qüestió poc estudiada en profunditat a Mallorca, sinó perquè consideràvem que, en un moment en què els estudis de gènere estan agafant tanta força, era fonamental poder parlar sobre aquelles dones que dins els límits de la dictadura pogueren dur a terme accions destacables i poc usuals pel tipus de dona que propugnava el règim».
De monent té perfilats uns eixos principals: l’ideal de dona de la dictadura franquista (Secció Femenina, Acció Catòlica, branca femenina del Moviment Escolta), aspecte educatiu, situació de la dona dins l’àmbit laboral, opositores a la dictadura i dones que s’uniren al moviment feminista. De tota manera, la futura doctora té clar que «a mesura que anem trobant i treballant la documentació, aniran sortint noves qüestions i s’aniran eliminant altres».
(Joan Martorell, Punt Informatiu Pollença, 624, 16-31 X ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios