lunes 29 noviembre 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANAEtnologia, Mel, Contrallum, Son Bonet… i més coses

Etnologia, Mel, Contrallum, Son Bonet… i més coses

Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner


(Sa Plaça, 403)

Museu etnològic

Està ubicat a Muro des del 1965, en concret al casal de can Simó, un habitatge del segle XVII donat per l’arquitecte Gabriel Alomar Esteve. Ara l’han de rehabilitar; un cop feta la licitació per valor de 230.000 euros, les obres de la reforma arquitectònica del casal i la reforma i adequació museogràfica han d’estar enllestides en un termini de 28 mesos.
Actualment les diferents sales del Museu mostren un conjunt d’eines tradicionals del camp, una col·lecció de ceràmica tradicional i una antiga farmàcia. A la planta baixa es mostra una casa de poble amb el parament propi. A la planta superior s’exposen les eines agrícoles i de feines relacionades amb el camp. Al corral es conserva una sínia recuperada de ses Marjals, i al porxo es guarden elements relacionats amb la tracció animal.
(Sa Plaça, 403)

Fira de la Mel

Després de tres anys sense concurs va tornar a celebrar-se a Llubí dins el marc de la Fira i organitzat per l’Associació Balear d’Apicultors.
El concurs tingué tres modalitats de mel: la de primavera, la de tardor i la mel original, que potser de qualsevol de les estacions.
L’entrega de premis degué ser el 21 de novembre a la Fira de l’Associació d’Apicultors, que enguany tornaren a muntar paradeta dins la fira monotemàtica, amb una dotzena d’apicultors que venien la seva pròpia mel a la plaça de la Carretera.
(Antònia Coll, Sa Plaça, 403)

Ruta de les oliveres

Caimari recupera la Fira de s’Oliva. Endemés de formar un petit parc etnogràfic en relació als treballs de la Serra, des de l’Ajuntament de Selva destaquen la incorporació d’aquest municipi i, en especial, de Caimari, com a membre de «Routes of the olive tree», itinerari cultural del Consell d’Europa amb l’empar de l’UNESCO, que situa aquest poble dins la ruta de les oliveres del Mediterrani.
(Sa Plaça, 403)

Contrallum sineuer

Una nova edició del Contrallum omplirà de foscor els carrers de Sineu. Poc després, aquests recobraran la llum amb més de 2.000 espelmes repartides a diferents indrets on sonarà la música i també s’ha integrat la dansa com a novetat.
Com cada any el recorregut és diferent, malgrat hi hagui indrets com la Plaça o el Fossar que es mantenguin. Magdalena Genovart, una de les impulsores de l’activitat, comenta: «Intentam resaltar indrets desconeguts pels visitants i inclús, alguns, pels propis sineuers si són de barriades més allunyades».
Habitualment, Contrallum consta d’onze punts en el seu recorregut, un circuit circular que ajuda a no massificar les zones. Segons els organitzadors «Com des dels inicis, Contrallum ha volgut ser un far pel reciclatge, la participació ciutadana, l’emergència climàtica o la reflexió, i així continuarà».
(Sa Plaça, 403)

«Menjar bé»

És el títol d’una festa de la gastronomia local de sa Pobla que té lloc pel novembre. Pretén donar divulgació a la cuina d’arrel popular, però també s’obri als nous conceptes culinaris i noves receptes. Fins al dia 28 d’aquest mes, un total de vuit establiments de restauració del poble ofereixen una variada carta, on un dels plats té l’arròs com a protagonista. «Arròs pobler -segons la regidora de Festes, Maria Magdalena de la Fuente- que és un segell particular del poble i d’aquesta època».
(Sa Plaça, 403)

Son Bonet

La nota de la Redacció de la secció «Sa Plaça/País» informa textualment: «El Consell de la Indústria, presidit pel vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, tomba el projecte fotovoltaic que promou AENA en terreny de l’aeròdrom de Son Bonet, a MARRATXÍ. Yllanes va acordar no atorgar al projecte la declaració d’interès estratègic davant les protestes veïnals que han presentat més de 1.500 al·legacions. Marratxí celebra la decisió».
(Sa Plaça, 403, Inca i comarca, 12 XI ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios