Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Cent per Cent, 944)
Friquisme

Conta l’Editorial que a Manacor va tenir lloc la primera edició del ‘Manafreak’, una espècie de fira o mostra amb tot un seguit d’activitats i productes des que ara més modernament s’han anomenat ‘freaks’. «Què és, però, el ‘friquisme’? La paraula ‘freak’ en anglès significa ‘estrany’, ‘rar’, i sembla, pel que vàrem veure que fa més referència a l’actitud que pugui tenir una determinada persona envers una afició, un producte audiovisual o un joc, que no al joc a l’afició en si.
Al cap i a la fi, el producte que se’ns mostra pot ser relativament normal, tant en la seva factura com en la seva aparença, el que mena irremissiblement al friquisme, a parer nostre, és precisament la dedicació potser excessiva, potser exagerada, qui sap si malaltissa que hi pugui tenir un o altre usuari o aficionat».
(CxC, 944)
Sanitat

Joan Martí Cerdà (Manacor, 1964) és llicenciat en Economia i des de fa set anys és l’interventor general de la CAIB. Ell mateix explica en què consisteix aquesta tasca: «Jo vigil la despesa que s’aprova per gastar i, posteriorment, el pagament. En resum, miram que aquesta despesa estigui d’acord amb la normativa, d’acord amb la llei de contractes, amb la llei de subvencions, que les convocatòries es presentin amb tot allò que es necessita, que hi hagi crèdit… A més de verificar les operacions amb contingut econòmic també ens encarregam dels sistemes de gestió i control intern».
Explica com es preparen els plecs dels contractes i el paper de la Sanitat: «Per exemple, el servei de Salut és el que fa els plecs de més import i més complexos. Hem de pensar que prop de la meitat del pressupost no financer de la CAIB es gasta en aquest servei, en els sous dels professionals, aparells mèdics, medicaments… Només de medicaments servits amb recepta a les farmàcies, per exemple, pagam 20 milions cada mes. Hi ha plecs d’aquests que potser duren mig any de feina de preparació».
(Antoni Riera, CxC, 944)
Finançament autonòmic

El mateix Interventor general, Joan Martí Cerdà, explica d’on surten els doblers que gasta la CAIB: «La part principal d’abastiment és el sistema de finançament autonòmic. Els impostos que pagam aquí se’n van a Madrid, i una part torna cap aquí. Més o menys dues terceres parts dels ingressos no financers, això és sense comptar l’endeutament, ens arriben per aquesta via. Aproximadament una quarta part ens ve dels impostos propis i crèdits. Entre els propis, per exemple, hi ha l’Impost d’Estades Turístiques, creat per la mateixa CAIB. Enre els cedits hi ha el de successions, o l’ITP, que és el que grava les compravendes d’immobles entre particulars. Una altra font de finançament són els fons europeus, que ara han pujat molt. Els grossos també passen per Madrid, que ens els fa arribar i, a més, ens diu en què els podem gastar».
(Antoni Riera, CxC, 944)
Antònia Vicens

Aquesta escriptora santanyinera ha estat elegida pel Ple de l’Escola de Mallorquí de l’Ajuntament de Manacor, a proposta del claustre del professorat, per rebre el Reconeixement de Mèrits 2022 pel seu compromís amb la llengua catalana i l’aportació a la seva difusió en l’àmbit de la producció literària. Amb aquest reconeixement l’Escola Municipal de Mallorquí reconeix tota una vida dedicada a la defensa de la llengua catalana, activisme i convicció.
(CxC, 944)
Campions d’Europa

Joana Maria Puigserver i Llorenç Gayà es proclamaren, per tercer any consecutiu, campions d’Europa de Judo-Kata. La fase final del Campionat d’Europa es disputà a Rijeka, Croàcia i els components del Dojo Muratore, Puigserver i Gayà «s’han proclamat brillantment campions en la modalitat de Kodokan Goshin Jutsu».
(Cent per Cent, 944, Manacor, 20 V ’22)