martes, octubre 19, 2021
spot_imgspot_img
InicioMALLORCAPREMSA FORANAMaria, Dones, Xarxes… i més coses

Maria, Dones, Xarxes… i més coses

Retalls de Premsa Forana

Biel Massot i Muntaner


(Manacor Comarcal, 1833; els anteriors no han arribat) )

Porros

L’Editorial «Sin Rodeos», signada pel director, Gabriel Veny, es mostra en contra de la propostes de llei presentades al Congrés dels Diputats per Esquerra Republicana i Mas País -que serà secundada per Unidas Podemos- sobre la legalització del consum de marihuana. Considera que moltes famílies que «han sofert les implacables conseqüències que han provocat, en algun o alguns dels seus membres el consum de marihuana, amb episodis sicòtics que en moltes ocasions han derivat en transtorn bipolar, no estaran d’acord, ni per aproximació, amb la idea de liberalitzar el consum de l’anomenada droga blana que, consumida en excés, és extremadament dura, fins al punt que altera el normal funcionament del cervell. Hi ha molts estudis que així ho confirmen».
Gabriel Veny, tanmateix, creu que «està bé que el consum de marihuana es permeti als malalts que així ho requereixin, sempre amb prescripció mèdica». «Sin rodeos»…
(Man.Com., 1833)

«Mirades de dones»

És part del títol de l’exposició col·lectiva que es pot veure a l’església de Sant Vicenç Ferrer de Manacor fins dia 9 d’octubre, de 18 a 20 h. El títol es completa afegint «Com has viscut la Covid-19». La mostra és organitzada pel Col·lectiu Dones de Llevant i compta amb les següents artistes: Catalina Bauzà Riera, Batxillerat Artístic de l’IES Mossèn Alcover, Maria Bravo Mancilla, Marina Cànoves Galmés, Cati Cànoves Rigo, Ana Esgleas López, Sebastiana Galmés Fons, Claudia Giovanni Zucchelli, Paula Girart Genovart, Bel Gomila Riera, Maria Huerga Forteza, Núria Sánchez Pascual i Gabriela Seguí Aguiló.
(Man.Com., 1833)

Arts de pesca

Joan Payeras segueix parlant de l’activitat pesquera de Porto Cristo. En aquesta ocasió es dedica a les xarxes, de les quals esmenta les que estaven autoritzades antigament: «llagostera, quissonera, solta, almadrava i llampuguera». Diu que l’arxiduc Lluís Salvador, en el seu llibre «De la caça, la pesca i navegació» encara n’anomenava d’altres que no s’utilitzaven a Cala Manacor perquè estaven prohibides, tals com «l’art, l’artet, el bolitx, el rai i el gànguil». Els pescadors disposaven d’altres xarxes autoritzades, com «el tremall, l’almadrava per a la pesca de la tonyina, endemés de soltes per a les oblades, l’anguilera, l’almadravilla de vol, l’ormeig de bou i l’alatxera de llum». Explica que «cada barca de bou solia dur a bord unes quatre o cinc xarxes i algunes en duien vuit o nou, en previsió de si anclaven o hi pegaven els dofins i les espanyaven».
També esmenta que Damià Duran Jaume, en el seu volum «El mode de vida del pescador de Cala Manacor» (El Gall editor) comenta que «a l’inventari del mariner de Cala Manacor, també s’hi trobaven les nanses i gamberes que s’usaven com a trampes. La potera servia per a la pesca del pop i el calamar, i de fluixes n’hi havia de tres classes. Entre les espècies que es capturaven hi havia les llamprees de mar o ferratimons i bonítols; amb altres xarxes es capturaven les oblades, sorells i bisos. També comptaven amb les xarxes per a déntols, anfosos i servioles. Les fitores les utilitzaven per a la pesca del pop, calamar i sèpia, la modalitat de les quals s’anomena pescar al vol; els gambaners eren ideals per a fer pesca (…) El pescador de Porto Cristo també es dedicava a la pesca amb ‘palangre’, n’hi havia de grossos i petits, usats segons l’espècie que volien capturar. També es pescava amb ‘suret’, i altres utensilis que s’usaven per a la modalitat d’altura per a peixos de gran tamany, com la tintorera, la tonyina, el peix espasa, el salroig, l’emperador… Altres utensilis o arts de pesca emprats eren les nanses peixeteres, aptes per al peix en general, i les llagosteres, únicament per a la pesca de la llagosta. Els morenells per a les morenenes, gambins, i els volantins s’utilitzaven per a la pesca de serrans, vaquetes, raons o peix roquer».
(Man.Com., 1833)

Foto caça submarina

És una de les categories de l’esport submarí. En els darrers Campionats de pesca submarina el campió d’Espanya de l’esmentada categoria en la secció de «Veterans» fou Joan J. Moyà, president d’Activitats Subaquàtiques del Club Perlas Manacor.
(Manacor Comarcal, 1833 2 X ’21)

Compartir noticia en redes sociales?
Facebook Twitter
ARTÍCULOS RELACIONADOS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

spot_img

Últimas noticias

Comentarios